Bawod

Karya: Janathan Kandok

Sipnosis

Accordion Content

    Cerpen Bawod mengisahkan hubungan yang akrab antara Beluntung dengan dua ekor haiwan peliharaannya, Tuyog yang merupakan seekor kerbau dan Bawod yang merupakan seekor kambing. Cerita bermula apabila pada suatu petang hujan lebat telah turun di kampung Beluntung menyebabkan air Sungai Layong telah melepasi paras tebing dan menenggelamkan rumput-rumput di halaman rumah Beluntung yang terletak berhampiran sungai itu. Keadaan ini mengundang keresahan di jiwa Beluntung kerana memikirkan keselamatan nyawa dua ekor haiwan peliharaannya, Tuyog dan Bawod. Dalam keadaan hujan yang lebat dan angin yang kencang, Beluntung turun dari rumah untuk mencari dan menyelamatkan haiwan-haiwan peliharaannya itu daripada mati lemas walaupun tindakannya itu dilarang oleh ibunya. Namun, dia berasa kecewa apabila pencariannya itu tidak berhasil.

    Keesokan harinya, pada awal-awal pagi, Beluntung telah turun ke tanah mencari haiwan-haiwan peliharaannya berbekalkan lampu suluh. Namun, Beluntung berasa sedih kerana dia masih gagal menemukan haiwannya itu dan menyangkakan haiwannya itu telah mati lemas. Setelah dia selesai membasuh kakinya di sungai, dia akhirnya menemukan haiwan-haiwan peliharaannya itu berdekatan dengan pokok nangka yang rimbun. Beluntung berusaha memanaskan badan kambingnya, Bawod yang kesejukan dengan menyalakan unggun api dan memberikan kambingnya itu makan pucuk ubi kayu. Akhirnya, kambingnya dapat diselamatkan daripada mati kesejukan.

    Beluntung menggunakan khidmat kerbaunya, Tuyog yang ditungganginya setiap hari untuk ke sekolah. Dia terpaksa menggunakan khidmat kerbaunya untuk meredah air sungai yang agak dalam. Sesampainya di sekolah, Beluntung akan menambat kerbaunya, Tuyog pada pohon kelapa di halaman sekolahnya. Beluntung gigih ke sekolah memandangkan dia akan menghadapi peperiksaan darjah enam yang tinggal dua bulan sahaja lagi. Beluntung tekun belajar tatkala Cikgu Rambayut mengajarkan mata pelajaran Ilmu Alam di kelasnya. Sewaktu rehat, Beluntung akan pergi mendapatkan kerbaunya, Tuyog yang tertambat pada pohon kelapa.

    Beluntung sering menjadi bahan ejekan kawankawannya seperti Basil kerana tindakannya membawa kerbau yang ditungganginya, Tuyog ke sekolah. Beluntung tidak mengendahkan usikan dan ejekan kawan-kawannya kerana sememangnya dia amat memerlukan khidmat kerbaunya untuk membawanya ke sekolah disebabkan jalan berlumpur dan beberapa batang sungai perlu diharungi.

    Seperti biasa, suatu pagi dalam keadaan masih hujan renyai-renyai, Beluntung tekad ke sekolah dengan menunggang kerbaunya, Tuyog dengan memakai baju hujan. Tetapi, pada kali ini, kambingnya, Bawod turut mengekorinya hingga ke sekolah walaupun terpaksa meredah hujan yang lebat dan mengharungi air sungai. Kegigihan Bawod menyuntik suatu semangat kepada Beluntung untuk belajar bersungguh-sungguh demi peperiksaan darjah enam yang kian hampir. Pada waktu rehat, Beluntung menuju ke tempat Bawod dan Tuyog ditambat namun dia melihat kambingnya telah tiada. Rupa-rupanya, kambingnya telah masuk ke dalam bilik darjahnya sehingga menyebabkan dia diusik lagi oleh kawan-kawan sekelasnya. Beluntung menambat kambingnya, Bawod pada sebatang pohon.

    Ketika di dalam kelas, Beluntung mendengar suara kerbaunya menguak dan disusuli dengan suara kambingnya. Dia menyangkakan kerbaunya diganggu oleh anjing, tetapi sangkaannya meleset apabila dia mendapati leher kerbaunya telah terjerut tali. Setelah membuka ikatan tali yang melilit leher Tuyog, Beluntung kembali ke kelasnya. Beluntung berasa kesabarannya tercabar apabila Basil telah membuang buku-bukunya ke lantai. Berlaku pertengkaran kecil antara mereka. Cikgu Rambuyat meminta Basil memungut buku Beluntung semula dan memohon maaf. Beluntung tidak mahu berkelahi dengan Basil kerana dia bertekad untuk fokus dalam pelajarannya dan menjadi salah seorang pelajar terbaik di SRK Timbang Pasir.

    Pada suatu pagi, Beluntung telah menyertai Pesta Lumba Kerbau peringkat Kampung Layong. Dia menunggangi Tuyog ketika menyertai perlumbaan itu. Dia berjaya memenangi perlumbaan itu dengan memperoleh hadiah sebanyak RM10.00. Dia memutuskan untuk membeli seekor kambing lain dengan menggunakan wang kemenangannya itu supaya kambingnya, Bawod mempunyai kawan. Sebelum dia pergi ke Pesta Lumba Kerbau, bapanya berpesan kepadanya agar menambat Bawod pada pohon nangka. Pagi itu, bapa dan ibunya tidak turut pergi ke pesta itu hingga mengundang pertanyaan di hati Beluntung.

    Beluntung mengenang kembali peristiwa yang berlaku pada seminggu yang lalu. Bapanya berasa amat girang apabila Beluntung berjaya lulus dengan cemerlang dalam peperiksaan darjah enam. Lebih membanggakan bapanya, hanya dua orang anak Kampung Layong yang mempunyai sijil darjah enam tetapi mereka sekadar lulus sahaja berbanding dengan Beluntung yang lulus dengan cemerlang. Beluntung turut teringat akan kata-kata bapanya perihal dirinya boleh menjadi seorang guru apabila besar kelak.

    Beluntung berasa hairan apabila melihat banyak orang kampung berada di rumahnya dan di sungai berhampiran dengan rumahnya selepas dia pulang dari Pesta Lumba Kerbau. Beluntung mencari ibunya di dapur dan mendapati ibunya sedang memasak sambil tertawa riang bersama jiran. Selepas memeluk ibunya, dia mencari bapanya dan mendapati bapanya duduk tenang sahaja sambil sesekali tergelak mendengar perbualan rakanrakannya di halaman rumah. Beluntung tersenyum apabila bapanya memaklumkan kehadiran ramai orang kampung ke rumah mereka kerana bapanya akan mengadakan kenduri kesyukuran. Namun begitu, Beluntung terkejut hingga menyebabkan dia tersungkur dan pengsan buat seketika akibat tersadung tunggul kayu sewaktu berlari mendapatkan kambingnya. Bawod sudah disembelih untuk dijadikan lauk kenduri bagi meraikan kejayaan cemerlangnya dalam peperiksaan darjah enam. Beluntung menangis apabila kambing peliharaan yang dianggap sebagai sahabat baiknya itu telah mati disembelih. Orang kampung memujuk Beluntung. Begitu juga dengan bapanya yang memeluk Beluntung dan berasa kesal atas tindakannya yang tidak berbincang lebih dahulu dengan anaknya itu.

Dipetik dari Sasbadi

Teknik Plot

Accordion Content

Murid-murid baru sahaja masuk ke kelas. Tidak seorang pun kelihatan di luar kecuali guru besar yang sedang memerhati halaman Sekolah Rendah Kerajaan Timbang Pasir.

Kredit Kepada Cikgu Rozita

“Siapa buang buku aku?”

“Aku!” kata Si Gemuk.

Kredit Kepada Cikgu Rozita

Aku mesti lulus dengan cemerlang, bisik hatinya.

Kredit Kepada Cikgu Rozita

Dia teringat pesan ibunya. Jika menang pun tidak berguna. Jika ingin bersaing, bersainglah dalam pelajaran.

Kredit Kepada Cikgu Rozita

Beluntung membayangkan jika Bawod ada, tentulah Tuyog tidak akan kesepian.

Kredit Kepada Cikgu Rozita

Beluntung membeliakkan matanya. Apa yang terjadi? Mengapakah tiba-tiba sahaja orang kampung berada d rumahnya?

Kredit Kepada Cikgu Rozita

Beluntung sangat terkejut dan sedih apabila mengetahui yang ayahnya telah menyembelih bawod.

Kredit Kepada Cikgu Rozita

Binaan Plot

Accordion Content

Cerpen ini dimulakan dengan kisah Beluntung yang berasa cemas dan resah apabila haiwanhaiwan peliharaannya, seekor kambing dan seekor kerbau disangkakan mati lemas akibat limpahan air sungai di halaman rumahnya yang terletak berhampiran Sungai Layong.

Dipetik dari Sasbadi

Penulis memerihalkan kisah Beluntung yang gigih ke sekolah dengan menunggang kerbau peliharaannya, Tuyog walaupun terpaksa meredah hujan lebat dan jalan berlumpur kerana peperiksaan darjah enam kian hampir.

Dipetik dari Sasbadi

Beluntung dicemuh dan dipermainkan oleh kawan-kawannya kerana dia telah membawa kerbau peliharaannya ke sekolah. Dia dicemuh dan dikatakan berbau kerbau. Keadaan menjadi lebih tegang apabila pada suatu hari, kawan sekelasnya, iaitu Basil telah mencampakkan buku-bukunya ke lantai hingga menyebabkan tercetus pertengkaran kecil.

Dipetik dari Sasbadi

Beluntung berjaya memperoleh keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan darjah enam. Selain itu, Beluntung juga berjaya menjuarai perlumbaan kerbau dalam Pesta Lumba Kerbau peringkat kampungnya. Ketika pulang dari Pesta Lumba Kerbau, Beluntung kehairanan apabila mendapati banyak orang kampung berada di rumahnya. Beluntung gembira apabila mengetahui bapanya akan mengadakan kenduri kesyukuran sebagai meraikan kejayaannya dalam peperiksaan darjah enam.

Dipetik dari Sasbadi

Beluntung terkejut apabila mendengar Bawod menjerit-jerit. Ketika dia menuju ke arah Bawod itu, kakinya telah tersepak tunggul kayu lalu menyebabkan dia pengsan seketika. Setelah sedar dari pengsan, Beluntung menangis semahu-mahunya apabila mendapati Bawod, kambing peliharaan yang dianggap sebagai sahabatnya itu telah disembelih untuk dijadikan lauk kenduri kesyukuran itu.

Dipetik dari Sasbadi

Tema

Accordion Content

Persahabatan yang utuh antara manusia dengan haiwan peliharaannya.

Dipetik dari Sasbadi

Persoalan

Accordion Content

Contoh: Beluntung gigih ke sekolah untuk menimba ilmu walaupun dia menghadapi pelbagai kesukaran seperti terpaksa melalui jalan berlumpur dan mengharungi beberapa batang sungai yang dalam.

Kredit Kepada Cikgu Rozita

Contoh: Beluntung lulus peperiksaan darjah enamnya dengan cemerlang walaupun kehidupannya serba kekurangan dan terpaksa ke sekolah dengan menunggang kerbau.

Kredit Kepada Cikgu Rozita

Contoh: Walaupun dihalang oleh ibunya, Beluntung tetap turun dari rumah untuk mencari dan menyelamatkan Tuyog dan Bawod daripada mati lemas dalam keadaan hujan yang lebat dan angin yang kencang.

Kredit Kepada Cikgu Rozita

Contoh: Ibu dan bapa Beluntung bangga dan membuat kenduri kesyukuran bagi meraikan kejayaan cemerlangnya dalam peperiksaan darjah enam walaupun mereka hidup susah.

Kredit Kepada Cikgu Rozita

Contoh: Bawod turut mengekori tuannya hingga ke sekolah walaupun terpaksa meredah hujan yang lebat dan mengharungi air sungai.

Kredit Kepada Cikgu Rozita

Watak Dan Perwatakan

Accordion Content

Watak Utama


1) Anak tunggal dalam keluarganya.

2) Berumur dua belas tahun dan bersekolah dalam darjah enam di Sekolah Rendah Kerajaan Timbang Pasir.

3) Dia mempunyai dua ekor haiwan peliharaan, iaitu Tuyog dan Bawod.

4) Penyayang dan prihatin terhadap haiwan peliharaannya.

5) Bersikap rasional dalam membuat keputusan.

6) Gigih dalam menuntut ilmu.

7) Penyabar apabila diejek oleh kawan-kawan sekelasnya.

8) Bijak dalam pelajaran.

9) Seorang yang patuh akan arahan bapanya.

Dipetik dari Sasbadi

Watak Sampingan


 

1) Seekor kambing peliharaan Beluntung.

2) Bersifat seperti manusia apabila bersahabat baik dengan Tuyog, seekor kerbau.

3) Sangat setia kepada tuannya, Beluntung dan kepada Tuyog, seekor kerbau.

4) Seekor kambing yang penakut akan air hujan dan air sungai.

5) Bersifat gigih apabila sanggup meredah air sungai.

6) Bawod menjadi haiwan sembelihan untuk kenduri kesyukuran.

Dipetik dari Sasbadi

Watak Sampingan


 

1) Seekor kerbau peliharaan Beluntung.

2) Tuyog dijadikan haiwan tunggangan Beluntung ke sekolah pada setiap hari.

3) Bersifat seperti manusia apabila bersahabat baik dengan Bawod, seekor kambing.

4) Sangat setia kepada tuannya, Beluntung.

5) Kerbau yang suka berendam dalam air sungai.

6) Kerbau yang gagah dan pantas berlari.

Dipetik dari Sasbadi

Latar

Accordion Content

1) Waktu awal pagi.

2) Waktu pagi.

3) Waktu rehat.

4) Waktu siang.

5) Seminggu yang lalu.

6) Dalam tempoh dua bulan.

Dipetik dari Sasbadi

1) Rumah Beluntung

2) Kelas darjah enam.

3) Sekolah Rendah Kerajaan Timbang Pasir.

4) Bawah pohon kelapa, halaman sekolah.

5) Padang Kampung Layong.

6) Tebing sungai.

Dipetik dari Sasbadi

1) Masyarakat yang patuh dan taat akan suruhan kedua-dua ibu bapa.

2) Masyarakat penyayang terhadap ahli keluarganya.

3) Masyarakat yang berani menyertai pertandingan walaupun berdepan dengan saingan yang lebih hebat.

4) Masyarakat pendidik yang amanah dan bertanggungjawab dalam memikul tugas.

5) Masyarakat kampung yang bermuafakat dan bekerjasama dalam melaksanakan aktiviti kemasyarakatan.

6) Masyarakat kampung yang berpendidikan rendah.

7) Masyarakat murid yang gigih dan tekun menuntut ilmu.

Dipetik dari Sasbadi

Gaya Bahasa

Accordion Content

Cahaya itu merayapi kawasan sekitar.


Personifikasi ialah: Pemberian sifat manusia pada binatang, tumbuhan atau benda bukan hidup.

Kredit Kepada Cikgu Rozita  & Maksud Personifikasi Dari Rans Nasir

Perlahan dan sangat rengsa bunyinya (bunyinya perlahan dan sangat rengsa).


Simile ialah: Gaya bahasa yang membandingkan sesuatu benda, keadaan atau suasana dengan jelas.

Kredit Kepada Cikgu Rozita  & Maksud Simile Dari Arif Puisi

Hisyy …, asyik tanya saja. (saja – sahaja)


Sinkope ialah: Singkatan perkataan.

Kredit Kepada Cikgu Rozita & Maksud Sinkope Dipetik Dan Diubahsuai Dari Blog Cikgu Ayu

Di hadapannya, Tuyog tertambat pada pohon nangka.

(Tuyog tertambat pada pohon nangka di hadapannya)


Inversi ialah: pembalikan susunan kata.

Kredit Kepada Cikgu Rozita & Maksud Inversi Dipetik Dari Blog Cikgu Ayu

Bawod takut akan air, takut akan hujan.


Repitisi ialah: Pengulangan perkataan dalam ayat atau rangkap yang sama.

Kredit Kepada Cikgu Rozita & Maksud Repitisi Dipetik Dari Blog Cikgu Ayu

Bapa tentu senang hati.

Kredit Kepada Cikgu Rozita

Nilai

Accordion Content

1) Berdikari.

2) Baik hati.

3) Tanggungjawab.

4) Kerjasama.

5) Kebijaksanaan.

6) Kasih sayang.

7) Kegigihan.

8) Keberanian.

Dipetik dari Sasbadi

Pengajaran

Accordion Content

1) Kita mestilah bersifat penyayang terhadap sesama insan.

2) Kita hendaklah sentiasa bersyukur atas kejayaan yang diperoleh.

3) Kita hendaklah amanah dan bertanggungjawab dalam melaksanakan tugas yang diberikan.

4) Kita perlulah rajin dan gigih dalam menuntut ilmu demi kejayaan masa depan.

5) Kita mestilah berani menyertai sebarang aktiviti yang boleh memberikan manfaat kepada diri.

6) Kita hendaklah gigih dalam menempuh sebarang cabaran dan rintangan demi kejayaan masa depan.

7) Sebagai seorang anak, kita mestilah patuh dan taat akan suruhan kedua-dua ibu bapa.

8) Kita mestilah berhemah tinggi dan berbuat baik terhadap jiran sekampung.

9) Kita mestilah mempunyai perasaan simpati dan belas kasihan.

Dipetik dari Sasbadi

Contoh Soalan & Skema Jawapan